Vizitatori

Vizitatorii sunt în general bineveniţi la toate activităţile din dojo – antrenamente, examene de grad, stagii de pregătire. Cei care vin pentru a asista sunt rugaţi să ţină cont de câteva aspecte de conduită simple şi fireşti, legate şi de specificul japonez al stilului de arte marţiale pe care îl practicăm.

  1. Prezentaţi-vă şi cereţi instructorului permisiunea de a asista la activitatea care se desfăşoară în dojo. În mod normal, această permisiune vă va fi acordată cu plăcere. Dacă aţi fost invitat de către unul din elevii dojo-ului, acesta va vorbi cu instructorul pentru Dumneavoastră. Este posibil ca uneori, în cazul unor stagii ţinute de maeştri din afară, să nu se accepte vizitatori.
  2. Cereţi permisiunea instructorului pentru a fotografia / filma. În mod normal, nu este o problemă. Ne bucurăm atunci când primim şi noi imagini din cele surprinse de oaspeţii noştri în timpul antrenamentului.
  3. Tradiţional, în dojo nu se pătrunde încălţat. Dacă rămâneţi doar la intrare sau pe margine şi încălţămintea este curată, nu este o problemă. Dacă însă doriţi să intraţi în spaţiul de antrenament propriu-zis, de exemplu pentru a face fotografii, sau dacă încălţămintea este murdară, atunci vă vom ruga categoric să vă descălţaţi.
  4. Pe durata ceremonialului de salut de la începutul şi de la sfârşitul antrenamentului, asistenţa este întotdeauna rugată să se ridice în picioare. Acest aspect este mai cu seamă important la examene de grad sau în prezenţa unor maeştri invitaţi din afară, cazuri în care ceremonialul de salut dobândeşte o semnificaţie şi o solemnitate specială. În plus, pe durata celor câteva zeci de secunde de meditaţie cu ochii închişi (mokuso), este considerat o impoliteţe a „căsca ochii” la cei aflaţi în această postură, a face poze sau a filma. În acele momente, vă rugăm să vă limitaţi la a aştepta liniştiţi, în picioare, încheierea ceremonialului.
  5. În dojo nu se circulă, nu se mănâncă, nu se bea, nu se discută cu voce tare şi nu se interferă în nici un fel cu cei care lucrează. Politicos ar fi ca şi telefonul mobil să fie închis. Dacă ieşiţi şi reintraţi, faceţi-o cu discreţie. Noi, practicanţii, acordăm acestui spaţiu o semnificaţie specială şi vom aprecia dacă şi Dumneavoastră vă veţi comporta ca atare.
  6. Dacă doriţi să puneţi întrebări, să cereţi explicaţii, să aflaţi mai multe despre cele văzute, întrebaţi la sfârşitul antrenamentului pe oricare din instructori sau din elevii seniori  şi vi se va răspunde cu toată plăcerea.

Vă mulţumim şi vă aşteptăm în dojo!